Näyttely
Teksti: Marika Simelius
Alun perin näyttelyt on suunniteltu palvelemaan jalostusta ja kasvatustyötä. Nykyään näyttelyt taitavat olla enemmän mukava harrastus, jossa tapaa muita saman rodun harrastajia. Näyttelyihin on helppo mennä mukaan, koska koiran eikä esittäjänkään tarvitse olla konkari. Jokaisessa näyttelyssä on kehäsihteeri, jolta voi kysyä apua, jos on epävarma mitä kehässä pitää tehdä.
Monella paikkakunnalla on koirakerho, joka järjestää näyttelykoulutusta. Se on samalla koiran kanssa tekemistä, vaikkei ikinä näyttelyihin saakka menisikään. Siellä koira tottuu muihin koiriin ja ihmisen käsittelyyn. Kiharan kanssa ei tarvitse turkin suhteen tehdä kuin pientä siistimistä, jonka jokainen koiranomistaja oppii. Kuten permanentti, kiharan turkkikin kihartuu paremmin, jos sitä kastellaan. Karvoja lyhennetään korvista ja hännästä sekä muulta, mikäli siellä on hapsottavia karvoja.
Vuodessa on satakunta virallista näyttelyä, joihin voi osallistua kiharakarvaisen noutajan kanssa. Eri puolilla Suomea pidetään kansainvälisiä ja kaikkien rotujen näyttelyitä sekä muutama erikoisnäyttely. Kansainvälisissä näyttelyissä voi sertifikaattien lisäksi kilpailla kansainvälisestä sertifikaatista eli cacibista
Näyttelyssä on useampia luokkia ja joskus koiralla voi olla mahdollisuus kilpailla useammassa luokassa, jolloin omistaja voi päättää mihin luokkaan sen ilmoittaa. Luokkien rajat määräytyvät iän perusteella, mutta käyttöluokassa on lisäksi oltava hyväksytty tulos noutajien taipumuskokeesta.
Voittamalla riittävästi sertejä ja suorittamalla noutajien taipumuskokeen tulee kiharakarvaisesta noutajasta Suomen muotovalio. Myös koepuolen valionarvoihin vaaditaan näyttelytulos.